Z inicjatywy pracowników Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Sierakowicach została uruchomiona pierwsza w powiecie kartuskim społeczna lodówka.
Lodówka społeczna, zwana też jadłodzielnią, to przeszklona witryna chłodnicza stojąca w miejscu publicznym, ogólnodostępnym. Idea jest prosta. Masz za dużo jedzenia? Wkładasz je do lodówki, a każdy może potem takie jedzenie stamtąd zabrać. Dzięki temu zamiast wyrzucać nadmiar jedzenia, dzielisz się nim z każdym, kto tego potrzebuje. Do lodówki można włożyć konserwy, jogurty, pieczywo, sery, owoce czy przygotowane w domu potrawy, których po prostu zrobiliśmy za dużo. Trzeba jednak pamiętać, że jedzenie nie może być przeterminowane, a gotowe potrawy muszą być szczelnie opakowane z dokładną datą przygotowania i opisem. Zasady korzystania ze społecznych lodówek są umieszczone na jej drzwiach.
Wszyscy widzimy ile jedzenia się marnuje, a z drugiej strony ile osób znajduje się w trudnej sytuacji materialnej i z pewnością chętnie skorzystaliby z żywności, której mamy nadmiar.
Żywność będzie systematycznie sprawdzana przez pracowników ośrodka pod kątem przydatności do spożycia. Opracowano również regulamin korzystania ze społecznej lodówki, który został zaakceptowany przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Kartuzach. Produkty niezdatne do spożycia bezpłatnie będzie odbierać firma Elwoz Eco, która przekazała także pojemnik na odpady.
Lodówka, której zakup został częściowo dofinansowany przez Centrum Handlowe Expert mieści się na parterze Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w budynku Kaszubskiego Centrum Medycznego w Sierakowicach. Lodówka została zlokalizowana w tym miejscu dzięki uprzejmości zarządcy budynku, dra Stanisława Czerwonki, kierownika KCM.
Zarówno ofiarodawcy żywności jak i potrzebujący mogą z niej korzystać w godzinach pracy ośrodka.
Zachęcamy do skorzystania z naszej lodówki, każdego, kto będzie w potrzebie.
Regulamin korzystania ze społecznej lodówki
Ważna informacja - każdy kto korzysta z lodówki społecznej robi to na własną odpowiedzialność
1. Ze społecznej lodówki może korzystać każdy, kto tego potrzebuje.
2. Bierzesz jedzenie na własną odpowiedzialność.
3. Nie bierz wszystkiego – dziel się jedzeniem z innymi potrzebującymi.
4. Wkładaj tylko jedzenie przydatne do spożycia, z aktualną datą ważności.
5. Produkty o charakterystycznym zapachu wkładaj do szczelnych opakowań.
6. Nie niszcz lodówki i nie oklejaj jej swoimi ulotkami.
PRODUKTY, KTÓRE MOŻNA UMIEŚCIĆ W LODÓWCE SPOŁECZNEJ:
1. Produkty, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać.
2. Żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonej na opakowaniu.
3. Żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”(określenie „należy spożyć do” wskazuje nam do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia).
4. Produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka itd. (wszystkie muszą być w nieuszkodzonych opakowaniach).
5. Produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.
6. Sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach.
7. Zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze.
8. Warzywa i owoce.
9. Wyroby/przetwory własne, np. ciasto, zupa, starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania.
PRODUKTY, KTÓRYCH NIE NALEŻY UMIESZCZAĆ W LODÓWCE SPOŁECZNEJ:
1. Produktów nadpsutych i przeterminowanych, wykazujących oznaki popsucia, mających nietypowy zapach, kolor lub wydęte wieczka.
2. Produktów już napoczętych, np. otwartych puszek, słoików.
3. Produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – adnotacja „należy spożyć do”.
4. Surowych jaj oraz produktów na ich bazie, np. ciast z kremem, śmietaną, domowych majonezów lub produktów z innym podobnym nadzieniem podatnym na zepsucie.
5. Surowego mięsa oraz produktów z niego przyrządzonych, np. tatar.
6. Produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek.
7. Produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut.
8. Produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady.
9. Alkoholu i środków odurzających.